Tabouli (Tabbouleh) – Chelseas stökiga förkläde

0
Tabouli (Tabbouleh) – Chelseas stökiga förkläde

Tabouli (även stavat Tabbouleh) är en levantinsk sallad gjord på färska hackade örter, tomater, gurka och bulgur. Den är klädd i en lätt citronvinägrett och smaksatt med salt och peppar. Denna kraftfulla sallad är laddad med läckra smaker och massor av konsistens — inte konstigt att den är en av mest populära sallader i Mellanöstern med dess popularitet sprider sig globalt!

Vad är skillnaden mellan Tabbouleh och Tabouli?

Båda betyder samma (bara olika stavning) för en fräsch ört- och bulgursallad från Mellanöstern eller meze. Denna sallad är levande och livlig smakande med en hint av färsk citron.

Uttal av Tabouli

“tuh·bu·lee” (här är en användbar uttalsvideo)

Tabouli recept från Dubai!

När vi reste genom Dubai och Maldiverna för ett par år sedan fanns det två sallader som vi njöt av i stort sett överallt — Tabouli och Fattoush (recept kommer snart!).

Dessa sallader serverades vid sidan av (eller serverades som en meze i förväg) till nästan varje måltid vi njöt av — tillsammans med massor av hummus och baba ghanoush! Sedan jag kom tillbaka har jag gjort den här salladen ett antal gånger och är det till sist delar den här.

Även om jag har lagt till ett par extra ingredienser till dressingen (mer än vad som finns i ett traditionellt tabouli-recept), är detta recept baserat på ett recept som serverades på en restaurang som vi njöt av när vi var i Dubai.

Processbilder - bilder av bulguren som förbereds och tillagas

Vad finns i Tabouli?

Huvudingredienserna är färska hackade örter, tomater, gurka och bulgurvete. Denna sallad är ett utmärkt sätt att använda trädgårdsfärska råvaror som färska örter, tomater, gurkor, etc.

Mer information om specifika ingredienser värda att nämna:

  • Bulgurvete. Bulgur är parkokt vete som sedan torkas för att göra en snabbfixerad korn. Det finns olika sorter som huvudsakligen varierar i grovhet. Vi gillar fin bulgur bäst — det ger inte bara den bästa konsistensen i denna sallad, utan det är också så lätt att förbereda. Jag har upptäckt att detta kan vara en svår ingrediens att hitta i vanliga livsmedelsbutiker så det är vanligtvis något jag beställer online, men du kan ibland hitta det (beroende) i den internationella delen eller i området där förpackade spannmålsblandningar finns.
  • Vanliga gurkor fungerar inte lika bra. De har inte tillräckligt med smak och är för vattniga. Håll dig till en Engelsk gurka eller persisk gurka (Persisk gurka märks ibland som mini-/salladsgurka).
  • Se till att få plattbladig italiensk persilja, i motsats till lockig för detta recept. Plattbladig persilja har en mer robust smak och lockig persilja används oftare som garnering.

Processbilder - bilder av förbandet som skakas ihop

VARIATIONER

Receptvarianter

  • Göra couscous tabouli med liten couscous. Couscous är faktiskt små gryngryn – så det betyder att de är små pastabollar! Eftersom bitarna är så små kokar de snabbt på samma sätt som bulgurs hastighet.
  • Förbereda quinoa tabouli genom att använda quinoa istället. Quinoa är faktiskt ett frö (inte ett spannmål) så det här är ett bra alternativ om du vill njuta av denna sallad utan gluten. (Bulgur innehåller gluten eftersom den är gjord av vete.)
  • Även om det inte är äkta, jag älskar att kasta i en tärnad, mogen avokado. Det är det som är så bra med att laga mat hemma: du kan skapa det recept som passar dig bäst!

Processbilder - bilder av gurkor, tomater, örter och dressing som kombineras.

Är det hälsosamt att äta Tabouli?

Det här är en näringsrik, vegetarisk rätt som är rik på fibrer, låg fetthalt och fylld med vitaminer och mineraler.

Om du vill lägga till mer protein till detta Tabouli-recept, överväg att lägga till några rostade eller luftstekta kikärter, lite grillad kyckling, grillad flankstek eller grillad lax. (För fullständig näringsuppdelning och totala Tabouli-kalorier, kolla in näringsfaktapanelen nedanför receptet).

Hur äter du tabouli?

Traditionellt serveras den som en del av en meze eller tillsammans med proteiner kan du skeda den ovanpå (nästan som en fräsch salsa!). Vi älskar att servera det som en del av en måltid med något slags grillat kött, värmd pita och hummus (eller baba ghanoush) vid sidan av.

Närbild ovanför bild av Tabouli

LAGRING

Salladsförvaring

Denna sallad kommer att hålla sig fräsch i en lufttät behållare för 2-3 dagar, och noterar att smaken (och lukten) från salladslöken blir mer intensiv för varje dag. Innan du njuter, se till att ge den lagrade salladen en ordentlig omrörning och smaka av för att se om den behöver mer krydda eller ytterligare en kläm citron. Denna sallad varken fryser eller tinar bra.

Fler levande salladsrecept:

Tabouli (Tabbouleh)

Tabouli (även stavat Tabbouleh) är en levantinsk sallad gjord på färska hackade örter, tomater, gurka och bulgur. Den är klädd i en lätt citronvinägrett och smaksatt med salt och peppar. Denna kraftfulla sallad är laddad med läckra smaker och massor av konsistens — inte konstigt att det är en av de mest populära salladerna i Mellanöstern med sin popularitet spridd över hela världen!

Tabouli (Tabbouleh)

Tabouli (även stavat Tabbouleh) är en levantinsk sallad gjord på färska hackade örter, tomater, gurka och bulgur. Den är klädd i en lätt citronvinägrett och smaksatt med salt och peppar. Denna kraftfulla sallad är laddad med läckra smaker och massor av konsistens — inte konstigt att det är en av de mest populära salladerna i Mellanöstern med sin popularitet spridd över hela världen!

Instruktioner

  • BULGUR: Koka upp en liten kastrull med 1-1/4 koppar vatten. Tillsätt under tiden bulguren i en stor skål. Strö över 3/4 tsk salt och häll sedan det kokande vattnet över. Rör om och täck sedan skålen ordentligt med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur i 15-25 minuter, eller tills allt vatten har absorberats i bulguren. Ta bort plastfolien och fluffa med en gaffel. Låt svalna till rumstemperatur. (Om du har bråttom, ställ in den i kylen!) Vi älskar att göra den här delen en dag innan — gör att salladen går ihop så mycket snabbare!

  • KLÄ PÅ SIG: Kombinera alla ingredienserna till dressingen i en burk med bred mun. Krydda efter smak (jag tillsätter 3/4 tsk salt och 1/2 tsk peppar). Skaka kraftigt för att kombinera och ställ i kylen tills den ska användas.

  • SALLAD: Tillsätt helt kyld bulgur, gurka, tomater, mynta, persilja och salladslök i en stor skål. Kasta försiktigt. Tillsätt dressingen och rör om igen. Smaka av och justera krydda efter smak. Servera eller kyl tills den ska serveras.

  • LAGRING: Denna sallad håller sig fräsch i en lufttät behållare för 2-3 dagar, och noterar att smaken (och aromen) från salladslöken blir mer intensiv för varje dag. Innan du njuter, se till att ge den lagrade salladen en ordentlig omrörning och smaka av för att se om den behöver mer krydda eller ytterligare en kläm citron. Denna sallad varken fryser eller tinar bra.

Receptanteckningar

Anmärkning 1: Bulgurvete: Bulgur är vete som förkokas och sedan torkas. Det finns olika sorter som huvudsakligen varierar i grovhet. Vi gillar fin bulgur bäst — det ger inte bara den bästa konsistensen i denna sallad, utan det är också så lätt att förbereda. Jag har upptäckt att detta kan vara en svår ingrediens att hitta i vanliga livsmedelsbutiker så det är vanligtvis något jag beställer online. Om du inte får fin bulgur, följ anvisningarna på förpackningen för tillagning (ångningsmetoden fungerar inte på samma sätt med grov bulgur).
Anmärkning 2: Gurkor: Vanliga gurkor fungerar inte lika bra. De har inte tillräckligt med smak och är för vattniga. Håll dig till en Engelsk gurka eller persisk gurka (Persisk gurka märks ibland som mini-/salladsgurka). Du behöver 1 stor engelsk gurka eller cirka 4-5 små salladsgurkor.
Anmärkning 3: Färska örter: Jag försökte påskynda förberedelserna genom att hacka alla örter i en matberedare, men resultatet blev matt – örterna bryndes snabbare, hackades ojämnt och blev vattniga. Ja, det är mycket jobb (sätta igång en podcast!), men den här salladen är godast med handhackade örter. Finhacka och packa tätt för att få rätt mått. Se också till att få plattbladig italiensk persilja, i motsats till lockig för detta recept. Plattbladig persilja har en mer robust smak och lockig persilja används oftare som garnering.

Näringsinnehåll

Servering: 1servering | Kalorier: 124kcal | Kolhydrater: 14g | Protein: 2g | Fett: 7g | Mättat fett: 1g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 5g | Natrium: 32mg | Kalium: 229mg | Fiber: 3g | Socker: 2g | Vitamin A: 405IU | C-vitamin: 18mg | Kalcium: 21mg | Järn: 1mg

Vi gör vårt bästa för att tillhandahålla korrekt näringsanalys för våra recept. Våra näringsdata beräknas med hjälp av en tredjepartsalgoritm och kan variera, baserat på individuella tillagningsstilar, mått och ingrediensstorlekar. Vänligen använd denna information för jämförelsesyften och rådfråga en sjukvårdspersonal för näringsvägledning vid behov.

liknande inlägg

Leave a Reply