Orecchiette, korv och broccolipasta

0
Orecchiette, korv och broccolipastaMiddag

Detta livfulla Orecchiette, korv och broccolipasta är djupt välsmakande och ultra tillfredsställande utan att kännas tung. Denna pastamiddag är gjord utan tung grädde och minimala mängder smör. Istället skapas såsen främst med kycklingbuljong och olivolja. Vi har laddat i massor av broccoli och avslutar rätten med en rejäl dos parmesanost — hela familjen kommer att älska den här!

Hur uttalar man Orecchiette på italienska?

“oh-reck-ee-ET-tay” (Här är en video för att höra det korrekta Orecchiette-uttalet)

Överheadbild av Orecchiette, Korv och Broccolipasta

Orecchiette med korv

Korv och pasta är en match made in heaven – jag tar de två tillsammans när jag har möjlighet!

Vanligtvis när vi kombinerar korv och pasta, är det i en dekadent och tung gräddsås. Utsökt? Absolut! Men absolut mer av en överseende middag. (Hej, mina favoritmåltider: Korv Rigatoni, krämig korvpasta och sommarpasta!)

Den här rätten är ett lättare alternativ för vardagsmat – för när du är sugen på komfortmat, men lite mindre. Det finns ingen grädde eller mjölk i denna maträtt; istället består den fräcka basen av brynta bitar från korven (mycket smak här), kycklingbuljong, olivolja och en touch av smör för gott mått. Den här rätten känns uppfriskande lätt, speciellt om du lägger till en klyfta citron! Det är verkligen den bästa såsen för orecchiette-pasta – den klänger sig perfekt i varje skrymsle!

SNABBTIPS

Letar du efter andra Orecchiette-recept? Vi använder denna pastaform i denna Autumn Crunch Pasta Salad som är en läsarfavorit!

Processbilder - bilder av korven som kokas och vitlöken och kryddorna som tillsätts

Orecchiette Pasta Recept Ingredienser

Den här rätten är ganska minimalistisk och kräver inte en massa ingredienser. Nedan följer en snabb uppdelning av några ingredienser som är värda att nämna:

 • italiensk korv: Ju godare korven är, desto bättre smakar den här rätten! Leta efter korvar där du kan se marmorering av fett i motsats till korvar som har en enhetlig färg.
  • Beroende på personliga preferenser, använd mild eller kryddig korv – antingen fungerar och båda är läckra. Se till att ta bort höljena innan tillagning.
  • Se till att du använder italiensk korv, inte frukostkorv. Kryddblandningen är helt annorlunda!
  • För mer värme (och smak) använd kryddig korv. Om du är känslig för kryddor, använd en mild eller söt korv istället. Om några av dina gäster vill ha mer krydda och andra inte, servera röda paprikaflingor vid sidan av!
 • parmesanost: För den perfekta smältan och för att säkerställa att måttet är korrekt (så att rätten inte är för salt), använd ett parmesanostblock och riv det i de små hålen på din ostrivjärn. Mät och lägg till!
 • Broccoli: Fryst broccoli tenderar att bli lite mosig och smakar inte det bästa i den här rätten. Spara fryst till broccolisoppa och använd färsk här!

Processbilder av Orecchiette, Korv och Broccolipasta - bild av den kokta orecchietten

VARIATIONER

Hur man gör denna Orecchiette-pastarätt till din egen!

 • Orecchiette med broccoli rabe: För en finare känsla, byt ut den vanliga broccolin mot broccoli rabe. (Roligt faktum: gjorde du vet att de två faktiskt inte är släkt?! Broccoli är i kålfamiljen och broccoli rabe är släkt med kålrot.) Broccoli rabe har längre och tunnare stjälkar än vanlig broccoli. Det är mycket vanligt i det italienska köket och sauteras vanligtvis med olivolja (äts rå kan det vara ganska bittert).
 • Orecchiette med korv och spenat: Om du vill lägga till lite extra grönt, tillsätt 3 dl grovhackad babyspenat när du rör i den kokta pastan. När du slänger pastan i såsen kommer spenaten snabbt att vissna ner.
 • Vegetarisk orecchiette pasta: Om du vill laga den här rätten utan korv kommer den att sakna en hel del smak (och sälta). Korv är ett viktigt smakelement, så jag skulle rekommendera att göra denna Broccolipasta istället och byta ut pastatyper. Du vill också byta ut kycklingbuljongen mot grönsaksbuljong.

Processbilder - bilder av broccolin, smöret, pastan och osten som läggs till grytan

Vanliga frågor om orecchiette, korv och broccolipasta

Orecchiette är en pastaform som är typisk för Apulien, en region i södra Italien. Namnet orecchiette betyder “små öron” och det är precis så det ser ut! Ena sidan av pastan har en grov yta som är idealisk för att klänga fast i såser.

2Vad är orecchiette-pasta gjord av?

Precis som andra pasta, är orecchiette gjord av mannagryn, vatten och salt.

3Vilken pasta kan ersätta orecchiette?

Försök att hitta en pasta av samma storlek och en med åsar eller grovhet för att fånga såsen. Medelstora skal, fusili, farfalle eller penne skulle alla fungera bra i denna maträtt.

Närbild över huvudet av Orecchiette, Korv och Broccolipasta redo att avnjutas

SNABBTIPS

Kom ihåg att boka pastavatten!

Kämpar du för att komma ihåg att spara lite pastavatten innan du tappar pastan? Jag vet att jag gör! Här är ett knep: Placera durkslaget i diskhon med en mugg eller värmesäker måttkopp i mitten. När du ska rinna av pastan kommer du att se muggen och bli påmind om att dra ut lite vatten först!

Fler lättare pastaalternativ:

Orecchiette, korv och broccolipasta

Detta livfulla Orecchiette, korv och broccolipasta är djupt välsmakande och ultra tillfredsställande utan att vara tung. Denna pastamiddag är gjord utan tung grädde och minimala mängder smör. Istället skapas såsen främst med kycklingbuljong och olivolja. Vi har laddat i massor av broccoli och avslutar rätten med en rejäl dos parmesanost — hela familjen kommer att älska den här!Det här receptet har ändrats något – det brukade vara en enpottsrätt med en speciell typ av pasta som kokades snabbt (“pronto” nudlar). Företaget tillverkar inte pastan längre, så jag uppdaterade receptet med vanlig pasta istället. Om du fortfarande vill referera till det gamla receptet, här är det.

Orecchiette, korv och broccolipasta

Detta livfulla Orecchiette, korv och broccolipasta är djupt välsmakande och ultra tillfredsställande utan att vara tung. Denna pastamiddag är gjord utan tung grädde och minimala mängder smör. Istället skapas såsen främst med kycklingbuljong och olivolja. Vi har laddat i massor av broccoli och avslutar rätten med en rejäl dos parmesanost — hela familjen kommer att älska den här!Det här receptet har ändrats något – det brukade vara en enpottsrätt med en speciell typ av pasta som kokades snabbt (“pronto” nudlar). Företaget tillverkar inte pastan längre, så jag uppdaterade receptet med vanlig pasta istället. Om du fortfarande vill referera till det gamla receptet, här är det.

Instruktioner

 • KORV: Tillsätt 1 matsked olivolja i en stor tjockbottnad stekpanna (tillräckligt stor för att rymma all kokt pasta senare). Värm till medelhög värme och lägg i korven (tarmarna borttagna) plus salt & peppar efter smak (jag tillsätter 1/2 tsk av varje). Koka och smula sönder med en träslev tills de fått färg, men inte genomstekt, ca 5-7 minuter. Sänk värmen till medel, tillsätt 2 tsk vardera: vitlök, italiensk krydda, torkad persilja. Tillsätt 1/4 tsk rödpepparflingor. Rör om tills det doftar, 30 sekunder till en minut.

 • PASTA: Koka upp en stor gryta med vatten under tiden. Salta vattnet generöst (jag tillsätter 2 tsk salt) och koka sedan pastan enligt anvisningarna på förpackningen under den angivna minsta tiden. Använd en glasmugg för att ta bort en stor skopa pastavatten (ställ åt sidan för tillfället) och rinna av pastan och ställ åt sidan. Skölj inte pastan under kallt vatten.

 • BROCCOLI: Tillsätt de återstående 4 msk olivolja, 1 dl kycklingbuljong och 4 dl broccoli i korvpannan. Koka, rör om ofta och skrapa botten av pannan för att frigöra eventuella brynta bitar. Koka tills broccolin är knaprig, ca 3-5 minuter. Tillsätt 3 msk smör och rör om tills det smält. Sjud såsen något reducerad och tjocknat.

 • TASSA TILLSAMMANS: Häll avrunnen pasta ovanpå korv- och broccoliblandningen; kasta väl. Tillsätt gradvis osten (2 msk i taget så att den inte klumpar sig) medan du rör tills pastan är fin emulgerad (Anmärkning 4). Tillsätt reserverat pastavatten om det behövs (till tunn sås). Om så önskas, tillsätt en skvätt citron. Smaka av och justera kryddor efter personliga önskemål.

 • TJÄNA: Dela mellan skålar, tillsätt färsk persilja och ett extra stänk parmesanost om så önskas. Njut genast!

 • LAGRING: Som med de flesta pastarätter avnjuts det här receptet bäst så fort allt blandas ihop. Vid återuppvärmning behöver du sannolikt lägga till en skvätt mer kycklingbuljong för att tunna ut såsen igen. Den här rätten fryser/tinar inte särskilt bra.

Receptanteckningar

Anmärkning 1: Pasta: Om du inte hittar just den här formen, använd medium skal, fusili, farfalle eller penne.
Anteckning 2: italiensk korv: Ju godare korven är, desto bättre smakar den här rätten! Se till att ta bort höljena innan tillagning. Beroende på personliga preferenser, använd mild eller kryddig korv – antingen fungerar och båda är läckra. För mer värme (och smak) använd kryddig korv. Om du är känslig för kryddor, använd en mild eller söt korv istället. Om några av dina gäster vill ha mer krydda och andra inte, servera röda paprikaflingor vid sidan av!
Anmärkning 3: parmesanost: Använda en block parmesan och riv den på de små hålen på ett rivjärn. Alternativt, använd finriven parmesanost. Parmesan från burken blir för salt och smälter inte in i såsen.
Anmärkning 4: Emulgera: Emulgering innebär att kombinera alla ingredienser så att de suspenderas i blandningen. Om en blandning sätter sig och separerar, är det motsatsen till en emulsion. Kasta tills du får såsen att klamra sig fast vid pastan istället för att falla till botten av pannan (och stänk i det reserverade pastavattnet om det behövs för att jämna ut/tunna såsen och se till att den täcker varje bit av skålen.).

Näringsinnehåll

Servering: 1servering | Kalorier: 959kcal | Kolhydrater: 43g | Protein: 33g | Fett: 73g | Mättat fett: 25g | Fleromättat fett: 8g | Enkelomättat fett: 35g | Transfett: 0,3g | Kolesterol: 135mg | Natrium: 1437mg | Kalium: 705mg | Fiber: 4g | Socker: 3g | Vitamin A: 965IU | C-vitamin: 84mg | Kalcium: 228mg | Järn: 4mg

Vi gör vårt bästa för att tillhandahålla korrekt näringsanalys för våra recept. Våra näringsdata beräknas med hjälp av en tredjepartsalgoritm och kan variera, baserat på individuella tillagningsstilar, mått och ingrediensstorlekar. Använd den här informationen för jämförelsesyften och rådfråga en sjukvårdspersonal för näringsvägledning vid behov.

liknande inlägg

Leave a Reply